ריטלין היא אחת התרופות הפופולריות ביותר לטיפול בהפרעות קשב וריכוז. התרופה מבוססת על מתילפנדיאט, חומר פסיכואקטיבי שממריץ את מערכת העצבים המרכזית. אף על פי שריטלין מווסתת, מאזנת ומשפרת את המיקוד במקרים מסוימים, המשתמשים בתרופה גם מפתחים בה תלות ועלולים לחוות תופעות לוואי לא נעימות.
מוכח מחקרית טיפול התנהגותי בשילוב טיפולי נוירופידבק היא שיטה המנתקת את התלות בתרופה חיצונית ומאפשרת שינוי בפעילות המוח, לטווח ארוך.
פתרון שאינו תלוי תרופה – שהשפעתו אינה מוגבלת לכמה שעות ספורות ובעיקר שיעניק פתרון לטווח ארוך, בלי הצורך ליצור תלות בגורם חיצוני.
לא רק כי “זה כימי” – מדוע חשוב לנסות תחליף לריטלין
ריטלין, או כל טיפול תרופתי אחר הם טיפולים נקודתיים וזמניים, הם מסייעים למשך זמן מוגבל (4 שעות, 6 שעות או יותר, בהתאם לסוג התרופה). כמו כן, הם סייעים בהתמודדות עם חלק מהסימפטומים של הפרעת קשב וריכוז אך לא עם כולם, ובעיקר – אינם מאפשרים, באופן ישיר, התגברות על הקושי או רכישת דרכי התמודדות עצמאיות. בהרבה מקרים, הפרעת קשב וריכוז או הפרעת קשב ריכוז והיפראקטיביות באה לידי ביטוי לא רק בהקשר הלימודי, אלא בהקשרים רחבים הרבה יותר: בהתארגנות בבוקר, בערב ובכלל, ביכולת ליצור קשרים חברתיים ולנהל מערכת יחסים תקינה עם חברים (בעיקר לאור מאפיין האימפולסיביות ממנו סובלים רבים), ביכולת לנהל זוגיות תקינה, ביכולת להגיע בזמן לבית הספר, לצאת בזמן מהשיעור ולחזור בזמן מההפסקה, לאכול בלי הסחות דעת, להימנע מלהגיד כל מה שעולה בראש ולשמור על איפוק בזמן הנכון ועוד. כמו כן, הפרעת קשב וריכוז שאינה מטופלת עלולה להופיע במקביל לקשיים אופייניים נוספים כמו: דימוי עצמי נמוך, בעיות התנהגות בקרב ילדים, בעיות בזוגיות בקרב מבוגרים, תסכול, פגיעה במוטיבציה, התנהגות כוחנית ועוד.
הטיפול התרופתי אינו מסייע לילד ללמוד טכניקות ומיומנויות של ארגון, סדר וניהול זמן נכון וכן אין בידן לעזור למסור (וכן לילד) להתגבר על האימפולסיביות שהוא מפגין כלפי החברה. ויותר מכך, כאשר פגה השפעת התרופה, פגה גם היכולת של האדם לשמור על קשב וריכוז נאותים.
תחליף לריטלין – שינוי פעילות המוח באמצעות נוירופידבק
שיטת האימון התנהגות בשילוב נוירופידבק מתבססת על מחקרים המעידים כי שינוי בפעילות באזורים מסוימים במוח, בא לידי ביטוי בסימנים המאפיינים הפרעת קשב וריכוז.
אימון המוח, נעשה באמצעות טכניקה “פשוטה”. בדומה לילד, שמקבל ממתק במידה והקשיב להוריו או נענש ואינו רואה את התוכנית האהובה עליו, כאשר ממרה את פיהם – כך היא גם שיטת הנוירופידבק: מתן חיזוקים על התנהגות מוחית רצויה ומתן “עונשים” על התנהגות שאינה רצויה. איך זה עובד בפועל? פשוט ואפילו מהנה- המטופל במחובר לאלקטרודות קטנות ואינן מכאיבות אשר עוקבות אחר הפעילות המוחית שלו, בדגש כמובן על זו האחראית על יכולות הקשב והריכוז.
טיפול בהפרעות קשב וריכוז באמצעות נוירופידבק היא שיטה המנתקת את התלות בתרופה חיצונית ומאפשרת שינוי בפעילות המוח, לטווח ארוך. עדיין לא ברור בדיוק איך השיטה עובדת? תוהים אם זה מתאים גם לכם? יש לכם שאלות שנותרו ללא מענה? התקשרו אלינו בכל עת ונשמח להשיב על כל השאלות ולסייע לכם לבחון איזו שיטת טיפול היא הטובה ביותר עבורכם.